از عمر ارز دیجیتال تنها حدود یک دهه می گذرد و این فضا بازیگران برتر طرح های پانزی خود را به دست آورده است. در اینجا به سه عدد از آنها اشاره میکنیم. علاوه بر مزایای بارز در قالب ناشناس ماندن، دسترسی، سهولت استفاده و هزینه کم تراکنش ها، ارزهای دیجیتال اشکالاتی جدی دارند که مانع از پذیرش جهانی آنها میشود. مهمترین آنها ارتباط بین ارز دیجیتال و جرم است. هر کس که این موضوع را حتی به صورت سطحی مورد مطالعه قرار داده ، میداند که بیتکوین (BTC) هنوز یک روش پرداخت محبوب در میان کلاهبرداران و مجرمان موجود در دارک وب است. ارزهای دیجیتال ابزار بسیار مناسبی برای پولشویی، فرارهای مالیاتی و سرمایه گذاران متقلب است.
به نقل از کوین تلگراف ، امروز در مورد مشهورترین طرح های پانزی هرمی ارز دیجیتال صحبت می کنم که باعث شده میلیون ها سرمایه گذار از آن متحمل ضرر شوند. این شرکت ها روی طرح های پانزی کار میکردند که به نام کلاهبردار ایتالیایی اوایل قرن بیستم نامگذاری شده است. این شرکت ها کالایی تولید نمی کند و خدماتی ارائه نمی دهد و تنها کاری که انجام میدهند بازاریابی شبکه ای است، که هر یک از اعضای هرم چندین عضو جدید دعوت کرده که آنها نفر بعدی را دعوت میکنند و همینطور ادامه می یابد.
چگونه از کلاهبرداری های بازار کریپتو و ارزهای دیجیتال جلوگیری کنیم ؟
تنها افرادی که در چنین سیستمی موفق به کسب درآمد می شوند، سازمان دهندگان و برخی سرمایه گذاران اولیه هستند که پول خود را به موقع پس گرفته اند. باقی شرکت کنندگان در هرم بدون پول، با بدهی یا در طرحهای پانزی هرمی ارز دیجیتال بدون توکن های ارزشمند باقی می مانند.
ارز دیجیتال وان کوین (OneCoin)
OneCoin یکی از بزرگترین پروژه های هرمی ارز دیجیتال محسوب میشود که از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ کار کرده و حدود سه میلیون نفر را فریب داده و حدود ۵ میلیارد دلار از سرمایه گذاران خود کلاهبرداری کرده است. بنیانگذار One Coin، کلاهبردار بلغاری روژا ایگناتوا (Ruzha Ignatova) است. این هرم طبق طرح پانزی کلاسیک کار می کرد که در آن شرکت کنندگان برای هر شخص جدید دعوت شده پاداش دریافت میکردند.
این کلاهبردار مخاطبان خود را متقاعد کرد که به زودی OneCoin به تاثی گذارترین ارز دیجیتال جهان تبدیل میشود. حتی وعده دادند که بیت کوین را نابود می کنند. شایان ذکر است که کوین او حتی بلاک چین خود را نداشت و تنها در سایت های مرتبط با هرم پذیرفته می شد. برای نخستین بار دولت بلغارستان با انتشار پیامی در مورد خطرات شرکت در پروژه OneCoin و تهدید کلاهبرداران صحبت کرد زیرا این پروژه یک ابزار مالی نبود و توسط قانون گذارها کنترل نمی شد. این باعث شد که این هرم کشور را ترک کرده و از همکاری با بانک های بلغارستان امتناع کند.
تحقیقات از پروژه کلاهبرداری وان کوین هنوز ادامه دارد
اما خیلی زود انتقادات و هشدارهایی درباره شرکت در این طرح از انگلستان، اتریش و تایلند منتشر شد. ایتالیا و آلمان حتی فعالیتهای OneCoin را در کشور ممنوع کرده و حساب های آنها را مسدود کردند. ایگناتووا به سادگی در جلسه بعدی با سرمایه گذاران در لیسبون شرکت نکرد و دیگر هرگز دیده نشد. اطلاعی در مورد محل وی در دست نیست.
دولت ایالات متحده روژا ایگناتوا را به تقلب و پولشویی متهم کرده است. در حالی که وی به ۲۵ سال زندان محکوم شده، مأموران اجرای قانون هنوز موفق شدند برخی از همدستان وی از جمله وکیل، برادر و شریک تجاری سابق وی را دستگیر کنند.
بیت کانکت ( BitConnect )
BitConnect یکی دیگر از بزرگترین پروژه های هرمی ارز دیجیتال است که از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ کار می کرد. این طرح توسط توسعه دهندگان ناشناس ایجاد شد و توسط شخصی به نام ساتائو ناکاموتو (Satao Nakamoto) هدایت می شد.
شرکت کنندگان باید توکن های BCC را میخریدند و آنها را روی یک پلتفرم مخصوص قفل کنند و ربات تجاری باید به طور خودکار سود کسب میکرد. به اعضای این هرم وعده سود ۴۰ درصدی در ماه داده شده بود. طبق گفته اجرا کنندگان BitConnect، سرمایه گذاران قادر هستند با سرمایه گذاری اولیه ۱۰۰۰ دلار، در مدت سه سال ۵۰ میلیون دلار برداشت کنند.
اولین منتقد آن ویتالیک بوترین بود که توجه همه را به این واقعیت را جلب کرد که وعده سود ۱ درصد سود در روز یک طرح پانزی کلاسیک است. پس از مدتی مایکل نوووگراتز و خالق لایت کوین و چارلی لی با نظر بنیانگذار اتریوم موافقت کردند. در همان زمان دولت انگلستان از سازماندهندگان BitConnect خواست تا مدل تجاری خود را فاش کند. با این حال این موضوع مانع از کلاهبرداری با شرکت در رویدادهای ارز دیجیتال و جذب سرمایه گذاران جدید نشد.
مقامات ایالات متحده برای خاتمه دادن به این داستان، BitConnect را یک هرم مالی خواندند و خواستار توقف آن شدند. توکن BCC پس از این موضوع ۹۰ درصد ریزیش داشت و سرمایه گذاران آن ۳.۵ میلیارد دلار از دست دادند و یکی از سازمان دهندگان این هرم به زندان رفت. هر چند دیوایش دارجی (Divayesh Darji) رئیس شاخه هندی BitConnect در سال ۲۰۱۹ با قید وثیقه آزاد شد.
ارز دیجیتال PlusToken
PlusToken جوانترین و بزرگترین پروژه های هرمی در سالهای اخیر است. این هرم در سال ۲۰۱۸ تأسیس شد و با وعده ۱۰ الی ۳۰ درصدی بازده سرمایه گذاری در ماه، در Chinese WeChat تبلیغ شد. حدود چهار میلیون نفر در طرح پانزی PlusToken شرکت کردند. گفته می شود کلاهبرداران با استفاده از ادبیات مالی، استفاده از ارزهای دیجیتال را به افراد آموزش می دادند اما در نهایت قصد داشتند تا آنها را به Plus token تبدیل کنند.
عدالت در مورد سازمان دهندگان این طرح اجرا شد و یک سال پیش شش نفر از آنها به درخواست مقامات چینی دستگیر شدند. با این حال ۳ میلیارد دلار از دست رفته سرمایه گذاران قابل بازگشت نیست و همچنان در اختیار اعضای تیم PlusToken است. اخیرا در ۲۲ ژوئن، تمام توکن های EOS از کیف پول هرم خارج شده و به زودی این کار با تمام توکن های ETH تکرار میشود.
ٰبا وجود اینکه این اهرام به طور عملی فعالیت خود را متوقف کرده اند اما مدل های دیگر آنها به طور مداوم ظاهر شده و سرمایه گذاران بی تجربه را به خود جذب میکند. دولت نمی تواند برای همیشه در برابر چنین طرح هایی از شهروندان محافظت کند زیرا ممنوع کردن آنها به اثبات جرم نیاز دارد. در این حالت بهترین دفاع دانش است. اگر همه حاشیه سودهای عظیمی را که شرکت ها در ازای سرمایه گذاری پیشنهاد می دهند، به جای معدن طلا نشانه خطر ببینند، کلاهبرداران ارز دیجیتال به میزان قابل توجهی کمتر میشوند.
دابل وی (Double Way)
دابل وی به معنای واقعی کلمه یک طرح پانزی است. ؛ بهطور خلاصه، طرح پانزی سیستمی با ذات کلاهبرداری است که در آن پول سرمایه گذاران قدیمی، با پول سرمایه گذاران جدید پرداخت می شود و هیچ فعالیت اقتصادی در آن صورت نمیگیرد؛ کاری که دقیقاً دابل وی انجام میدهد.
به بیان ساده، سیستم میگوید که مبلغ ۰.۰۸ اتر واریز کن و سپس دو نفر را به سیستم معرفی کن تا ۰.۱۶ اتر پورسانت بگیری. سپس آن دو نفر هم دو نفر دیگر را وارد سیستم میکنند و همینطور با ارتقای سطح که خودش مستلزم پرداخت هزینه است، شما به سودهای میلیونی می رسید.
دابل وی (Double Way)؛ کلاهبرداری با اسم قرارداد هوشمند
در واقع خود سیستم فریاد می زند که یک طرح پانزی است. یعنی بقای سیستم و ادامه سودآوری شما به ورود افراد جدید بستگی دارد، بدون اینکه هیچ فعالیت اقتصادی انجام یا ارزشی ایجاد شود.
همچنین یک سیکل ۶۴ روزه در سیستم تعریف شده است، به این معنا که تا ۶۴ روز فرصت دارید تا به سطح ۸ برسید و ۵۱۰ نفر را به سیستم اضافه کنید، در غیر اینصورت دوباره باید با پرداخت هزینه، سطح خود را تمدید کنید.
در حقیقت و از دیدگاه کلان، شما باید پول را از جیب فرد دیگری خارج کنید و به جیب خودتان بریزید تا به قول تبلیغ کنندگان طرح سودآوری داشته باشید و این مصداق بارز کلاهبرداری است.
در طرحهای پانزی عده بسیار کمی سود میکنند، اما اغلب افراد مشارکت کننده در نهایت با ضرر سیستم را ترک میکنند و سرنوشت خود سیستم چیزی جز فروپاشی نخواهد بود.
نوع دعوت افراد به سیستم هم در نوع خود جالب است و حتی گاهی در پوشش آگهی استخدام و درآمد در منزل انجام می شود.
اکو اسمارت و بنک آو ترون
این پروژه نیز مانند تمام طرح های پانزی دیگر از سیستم زیرمجموعه گیری برای سوددهی به سرشاخه ها استفاده می کند. هیچ فعالیت اقتصادی یا سرمایه گذاری مولدی وجود ندارد. البته نداشتن فعالیت اقتصادی مولد، ویژگی تمام پروژه های پانزی است، با این تفاوت که سایر پروژه ها حداقل ادعا میکنند که سود کاربران را با سرمایه گذاری و انجام فعالیت مولد تأمین می کنند؛ اما در این پروژه به وضوح ذکر شده است که سود کاربران، از سرمایه افراد تازه وارد تأمین خواهد شد!
این پروژه برخلاف پروژه های مشابهی مانند دابل وی، ظاهر تر و تمیز تری دارد و به خوبی بزک شده است. کارهای گرافیکی انجام گرفته در دو وب سایت اکو اسمارت و توکن ECS در سطح بالایی قرار دارد؛ اما پروژه خالی از محتواست. هیچ وایت پیپری در هیچکدام از این دو وب سایت دیده نمی شود.
پروژه های کلاهبرداری جدید اکو اسمارت و بنک آو ترون را بشناسید
مثل تمام پروژه های پانزی دیگر، در اکو اسمارت نیز سود افرادی که زودتر وارد شبکه شده اند، از سرمایه کاربران جدیدتر پرداخت خواهد شد و کاربران جدید متضرر خواهند شد. اما در وب سایت این پروژه، ادعا شده است از آنجاکه این پروژه یک قرارداد هوشمند است، امکان برداشت مبالغ از این قرارداد هوشمند برای شخص یا اشخاص توسعه دهنده وجود ندارد. اما سوال اینجاست که اگر برداشت سرمایهها امکانپذیر نیست، چگونه از این مبالغ برای توسعه توکن ECS استفاده خواهد شد؟
همچنین کاربرانی که وارد میشوند هیچ راه فراری از پروژه ندارند.
شما هرگز قادر نخواهید بود اصل مبالغی را که در قالب ترون در این پروژه سرمایه گذاری کرده اید بازپس بگیرید.
بنک آو ترون نیز از لحاظ ساختاری کاملا مشابه با اکو اسمارت است. در این پروژه، کاربران می توانند با حداقل ۱۰ ترون سرمایه گذاری کنند. چهار پلن مختلف برای این سرمایه گذاری وجود دارد؛ پلن های الماس، پلاتینیوم، طلا و برنز.
در طرح الماس، هر کاربر روزانه به اندازه ۳.۷ درصد از سرمایه خود، سود می گیرد. این سود تا ابد ادامه خواهد داشت و این یعنی دریافتی شما از این طرح بی نهایت خواهد بود!
در پلن های پلاتینیوم، طلا و برنز هر کاربر در هر روز به ترتیب به اندازه ۴.۷، ۵.۷ و ۶.۷ درصد از سرمایه خود، سود خواهد گرفت. هر کدام از این طرح ها به ترتیب بهمدت ۴۵، ۲۵ و ۱۸ روز ادامه خواهند داشت.
علاوه بر این، سودی نیز برای دعوت از دیگران پرداخت میشود. این سود نیز برای سه سطح مختلف به ترتیب ۵، ۲ و ۰.۵ درصد است.
در پروژه بنک آو ترون نیز فعالیت مفید خاصی صورت نمیگیرد. ماهیت علمی و فنی آن مشخص نیست؛ چراکه هیچ وایت پیپر و نقشه راهی وجود ندارد.